Talk:Vion Food Group

From Bedrijven
Jump to navigation Jump to search

Additional information/links/stories/news articles that might be relevant to the profilepage of the company can be inserted here, both Dutch and English information is welcome.

To add information, press bewerken at top of the page.

https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2013/11000-kilo-ham-ten-onrechte-als-biologisch-verkocht/?cookieLevel=not-set

Emissies vlees

Hierbij wat info over de emissie van broeikasgassen van vlees. De cijfers zijn afkomstig uit het onderzoek van Poore & Nemecek (2018). Het gaat om kilo's CO-2 equivalenten per kg eetbaar product (dus exclusief botten). De uitstoot betreft de keten vanaf boerderij t/m de winkel, dus exclusief de bereiding door de consument. Dat betekent dat het inclusief de scope-3 uitstoot op de boerderij, en inclusief het bossen kappen voor sojaproductie is.

Rundvlees van vleeskoeien: 99 kg CO2eq Rundvlees van melkkoeien: 33 kg Varkensvlees: 12 kg.

Zie ook het artikel "Milieugevolgen van voedselproductie" op wikipedia, waar de cijfers zijn vermeld per 100 gram voedingswaarde. Voor het doel van milieudefensie rekent het misschien makkelijker per kilo vlees (als het al mogelijk is om het globaal te berekenen).

vriendelijke groet, KoosvdBeukel (overleg) 3 mrt 2022 13:36 (CET)

aantallen dieren en kg vlees

1. Volgens het CBS [1] worden in Nederland per jaar ongeveer 17 miljoen varkens geslacht. Die geven een vleesopbrengst van afgerond 1.719.000.000 kg. Het marktaandeel van Vion zou bijna de helft hiervan zijn, maar de slachterijen van Vion in Duitsland zitten hier niet bij in.

Volgens dezelfde publicatie werden in 2021 544.000 volwassen runderen geslacht met een vleesopbrengst van 180.000.000 kilo.

En 1.548.000 kalveren met een vleesopbrengst van 253.000.000 kilo.

2. Volgens sluitvion.nl[2] worden bij Vion (Nederland + Duitsland) 15 miljoen varkens geslacht. Volgens Vion komt daaruit per dier 62 kg = 930.000.000 kg vlees.

Volgens dezelfde publicatie worden bij Vion 950.000 koeien geslacht (geen onderscheid volwassen/kalf). Per dier 184 kg = 174.800.000 kg vlees.

De totale vleesproductie in 2019 bedroeg 1.022.000.000 kg varkensvlees en 213.000.000 kg rundvlees (volgens sluitvion op basis jaarverslag vion).


Ik ga proberen hiermee verder te rekenen.KoosvdBeukel (overleg) 7 mrt 2022 11:59 (CET)

Hi KoosvdBeukel heel erg bedankt voor al je informatie! Ik ga er naar kijken.

Wel een groot verschil in uitstoot per kg tussen het onderzoek van Poore en van MD. De cijfers van Poore zijn een wereldgemiddelde. Als in Nederlandse stallen mestscheiding wordt toegepast en/of deels ander voer kan dat een verklaring zijn. De meetbaarheid zal ook niet eenvoudig zijn. KoosvdBeukel (overleg) 10 mrt 2022 20:40 (CET)

Opmerkingen Bram: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/brengt-de-oorlog-in-oekraine-de-voedselvoorziening-in-gevaar~bf954521/ Bij carbon footprint zou ik nog verwijzen naar de toekomstvoorspellingen in dit rapport: https://milieudefensie.nl/actueel/zuivelindustrie/@@download/file/De%20onzichtbare%20vervuilers%20van%20de%20vlees-%20en%20zuivelindustrie%20(2)2.pdf Dat geeft mooi weer dat met al die mooie plannen, de emissies amper afnemen.