Difference between revisions of "Manual"

From Bedrijven
Jump to navigation Jump to search
Line 46: Line 46:


===Hoe voeg je een bronvermelding toe?===
===Hoe voeg je een bronvermelding toe?===
Voor referenties maken we gebruik van voetnoten. Deze komen dan automatisch onderaan onder het kopje references te staan. De nummering doet Wikimedia automatisch op volgorde. De code voor een voetnoot is '<ref> literatuur of links waarnaar verwezen wordt + eventuele opmerkingen </ref>'. Op deze [https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Cite hulppagina] wordt dit verder uitgebreid uitgelegd.
Voor referenties maken we gebruik van voetnoten. Deze komen dan automatisch onderaan onder het kopje references te staan. De nummering doet Wikimedia automatisch op volgorde. De code voor een voetnoot is <ref > literatuur of links waarnaar verwezen wordt + eventuele opmerkingen </ref >. Op deze [https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Cite hulppagina] wordt dit verder uitgebreid uitgelegd.

Revision as of 17:24, 28 February 2022

In deze handleiding vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met onze Wikimedia. Heel leuk dat je meedoet. Samen weten we meer en samen zorgen we ervoor dat grote vervuilende bedrijven snel met een goed klimaatplan komen. Bedankt voor je hulp!

Wat houdt de Wikimedia in en welke informatie is er te vinden?

Op de Wikimedia pagina van Milieudefensie is een overzicht te vinden van de 29 grote vervuilende bedrijven die door Milieudefensie zijn aangeschreven om met een goed klimaatplan te komen. Deze bedrijven zijn een dwarsdoorsnede van de grotere vervuilers in Nederland. Naast de bekende namen zijn ook een aantal toeleveranciers en financiers in de lijst opgenomen. Per bedrijf is er een bedrijfsprofiel beschikbaar, waarin algemene informatie te vinden is over het bedrijfspecifiek het klimaatbeleid, uitstoot en de doelstellingen die het bedrijf zichzelf heeft opgelegd. Het opstellen van deze pagina’s is gedaan op basis van informatie die de bedrijven zelf publiek beschikbaar hebben gesteld en aanvullende bronnen zoals onderzoeksrapporten en persberichten. Iedereen kan informatie toevoegen aan deze pagina’s, mits binnen het juiste format en met vermelding van bronnen. Milieudefensie is niet juridisch aansprakelijk noch verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie op de Wikimedia.

Waar vind ik de bedrijfsprofielen?

De Wikimedia profielendatabase is te vinden via de webpagina bedrijven.milieudefensie.nl. Je moet hier inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Hoe maak ik een account aan?

Door een mail te sturen naar wikimedia@milieudefensie.nl kan je een account aanvragen. Zet in deze mail in ieder geval je naam en link met Milieudefensie (ben je bijvoorbeeld lid of actief in een Operatie Klimaat groep). Na goedkeuring ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord en heb je toegang tot de Milieudefensie bedrijvenwiki. Let op, deze gegevens zijn hoofdlettergevoelig.

Gebruiksregels en ‘’rechten’’

Zodra je toegang hebt tot de Wikimedia kan je pagina’s aanpassen en informatie toevoegen. Hierbij zijn een aantal belangrijke gebruiksregels van toepassing.

  • Toegevoegde of aangepaste informatie is voorzien van een bron/referentie, zie verderop in de handleiding voor meer informatie over het toevoegen van een bron
  • Toegevoegde of aangepaste informatie vult het bedrijfsprofiel inhoudelijk aan.
  • Toegevoegde informatie past in het bestaande format
  • Toegevoegde of aangepaste informatie is feitelijk en controleerbaar.

Milieudefensie heeft de mogelijkheid om de toegang tot de Wikimedia te blokkeren voor personen die zich niet aan de gebruiksregels houden.

Korte uitleg format van de pagina’s

Het format van de bedrijfsprofielen is als volgt opgebouwd. De pagina begint met een korte introductie van het bedrijf. Hierin staan de meest recente jaarcijfers, aantal medewerkers, sector en activiteiten, locatie en eventuele bijzonderheden. Naast de introductie staat een lijstje met ‘’kernfeiten’’ van het bedrijf, inclusief bedrijfslogo.

Vervolgens wordt (kort) de structuur van het bedrijf uitgelicht. Waar bekend worden de namen en salarissen van bestuurders en toezichthouders genoemd. De accountant wordt genoemd en een uitgebreidere beschrijving van de activiteiten van het bedrijf wordt gegeven. Ook worden hier de verhoudingen tussen het bedrijf en de overheid in kaart gebracht.

Het volgende onderdeel brengt in kaart wat het bedrijf heeft gedaan om in lijn te komen met het Parijsakkoord of welke zaken voorgekomen zijn die dit bemoeilijkt hebben. Ook worden de resultaten en dividendbetalingen van het bedrijf sinds 2015 weergegeven om aan te tonen dat er binnen het bedrijf genoeg geld is om te kunnen verduurzamen. Vervolgens komt het klimaatbeleid en de huidige door het bedrijf gerapporteerde uitstoot van het bedrijf aan bod. Waar beschikbaar wordt de uitstoot per scope weergegeven. Hierna wordt dieper ingegaan op de klimaatplannen van het bedrijf en eventuele tekortkomingen hierin of in het bedrijfsbeleid in het algemeen.

In de conclusie wordt aangegeven of de doelen die het bedrijf stelt in lijn zijn met de doelen van het Parijs Akkoord en of de doelen redelijkerwijs haalbaar zijn met de beleidsplannen van het bedrijf.

Het bestaande format is leidend, maar niet bindend. Bewerkers kunnen naar eigen inzicht tussenkopjes toevoegen, voor zover ze in lijn met de bovengenoemde gebruiksregels zijn. Gezien de doeleinden van de Wikimedia willen we vragen in het format zelf geen aanpassingen te maken. Op de Wikimedia vind je een lege formatpagina beschikbaar waar per kopje duidelijk staat aangegeven welke informatie daar gewenst is. Op deze pagina staat het format voor de bedrijfspagina’s in de Wikimedia lay-out: Format

Korte uitleg met linkjes naar hulppagina's

Hoe bewerk je een pagina?

Om een pagina te bewerken open je eerst naar de bedrijfspagina die je wilt bewerken. Als je op de bedrijfspagina bent druk je op ‘bewerken’.

Vervolgens kom je op deze pagina terecht. Hier kan je alle aanpassingen maken in de bedrijfspagina maken.

Voor meer info hierover kan je op deze hulppagina van Wikimedia kijken.

Hoe voeg je een afbeelding toe?

Er zijn verschillende manieren om een afbeelding in te voegen. Over het algemeen voegen we afbeeldingen in een frame of thumbnail in. Voor meer info kan je op deze hulppagina kijken.

Hoe voeg je een tabel toe?

Er zijn meerdere manieren om een tabel in te voegen. Kijk hiervoor op deze hulppagina.

Hoe voeg je een bronvermelding toe?

Voor referenties maken we gebruik van voetnoten. Deze komen dan automatisch onderaan onder het kopje references te staan. De nummering doet Wikimedia automatisch op volgorde. De code voor een voetnoot is [1]. Op deze hulppagina wordt dit verder uitgebreid uitgelegd.

  1. literatuur of links waarnaar verwezen wordt + eventuele opmerkingen